Şizofreni kronik seyirli ciddi bir ruhsal hastalıktır. Şizofreni hastalarında  fiziksel ve  ruhsal başka hastalıkların da tabloya eklendiği bilinmektedir. Şizofreni hastalarında aşırı sigara tüketimi, yetersiz bakım ve beslenme, kullanılan antipsikotik ilaçların olası yan etkileri, spor ve egzersizden uzak bir hayat, sosyo-ekonomik desteğin yetersizliği, hekime yeterince ulaşamama ya da sağlık sistemindeki ve hekimlerin yaklaşımındaki yetersizlikler, evlenmemiş ya da yalnız yaşama durumlarında tedavilerin aksaması gibi bir çok nedenle birçok fiziksel hastalık için risk artmaktadır. Çeşitli enfeksiyon hastalıkları(akciğer tüberkülozu, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar vb), diabet, kalp damar hastalıkları, inme riski, gastrointestinal kanserler vb pek çok fiziksel hastalık şizofreni hastalarında sıklıkla beraber görülebilmektedir.
 
Şizofreni hastalarında alkol ve madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı da yaygın görülebilen bir durumdur. Bazı şizofreni hastalarının hastalık öncesinde yaşadığı olumsuz durumlar, stresler ve tuhaf yaşantılarla başedebilmek için alkol ve madde kullanımını seçtikleri bilinmektedir. Şizofreni hastalarında bağımlılık öyküsünü almak, bağımlılık durumunu tespit etmek oldukça zordur ama mutlaka yapılması gereklidir. Hastaların inkarı ya da eksik-yanlış bilgi vermeleri olasılığı nedeniyle aileden ve yakınlarından da detaylı bilgi alınmalıdır. Şizofreni hastalarında birlikte madde kullanımı hastalığın gidişini olumsuz etkilemekte, sık hastaneye yatışlara, şiddet ve intihar davranışına, tedavide yetersiz yanıta neden olabilmektedir.
 
Şizofreni hastalarında obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete bozuklukları ve panik bozukluk da izlenebilmektedir. Şizofrenide obsesif kompulsif beliritler(%3,5-46) ve şizofrenide depresyon(%23-%38) daha sıklıkla izlenebilen klinik durumlardır. Şizofreni hastalarında birlikte görülebilecek fiziksel ve ruhsal hastalıklar dikkatlice değerlendirilmeli ve hastanın tedavisi bu bulgular işığında düzenlenmelidir.