Diyalektik Davranış Terapisi, İngilizce kısaltmasıyla DBT, özellikle sınır (borderline) kişilik bozukluğu ve intihar davranışı yüksek kişilere yardımcı olmak amacı ile yapılandırılmış bir tedavi modelidir. Diyalektik Davranış Terapisi, adından da anlaşılacağı gibi, davranış temelli bir terapidir. Davranışçı ekollerin sorun çözme stiline dayalı bir sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle beceri eğitimi, işlevsiz davranışların sönümlenmesi, model alma gibi davranışçı yöntemleri kullanmaktadır.

Sadece davranışçı yöntemler değil, aynı zamanda diyalektik yöntemler de DBT’nin içeriğidir. Diyalektik denildiğinde diyalektik felsefe akla gelse de, DBT’deki diyalektik kabullenme ve değişim arasındaki diyalektikten doğmaktadır. Buna göre, yoğun duygular yaşayan kişilerin motivasyonuna ya da isteğine odaklanan değişim odaklı terapiler, kişileri anlama durumundan çok kaçınma, uyumsuzluk, terapiyi bırakma gibi geri dönüşlerle sonuçlanabilir. Anlama ve keşif odaklı terapiler ise sürekli acı çeken kişilerde yardımcı olamayıp kişinin terapiyi bırakmasına ya da terapiye/terapiste kızmasına olanak sağlayabilir. Bu nedenle kişileri, bağlamları içerisinde oldukları gibi kabul eden ve değişmelerine yardım eden bir diyalektik bakış açısı, yoğun duygular yaşayan popülasyon için gerekli olmaktadır. Bu yüzden kabullenme ve değişimin diyalektik ilişkisi de bu terapinin ana içeriğidir.

Diyalektik Davranış Terapisinde bireysel terapinin yanında beceri eğitimi bulunmaktadır. Beceri eğitiminin amacı, yoğun duygular yaşayan bireylerin, bu duygular ile başa çıkmalarını sağlayacak beceriler konusunda onları bilgilendirmektir. Bireysel terapinin amacı ise bireylerin yaşadıkları sorunları anlamlandırmak ve beceri eğitiminde öğrendikleri becerileri hayatlarına dahil etmelerini sağlamaktır.

Diyalektik Davranış Terapisi, Amerikan Psikologlar Birliği ve Amerikan Psikiyatristler Birliği tarafından sınır (borderline) kişilik bozukluğu için en etkili tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Terapinin amacı, sadece sınır kişilik bozukluğunun belirtilerinin ortadan kaldırmak değil; aynı zamanda kişilerin, yaşamlarını geliştirmeleri adına onlara yardımcı olmaktır. Eğer siz de yoğun duygularla mücadele etmekte güçlük çekiyorsanız, Diyalektik Davranış Terapisine bir fırsat verin. Hayatınızda kişisel bir devrim yapın.